pendidikan anak- ilmu keibubapaan

Pada kebiasaannya ibu bapa akan sanggup bekorban demi kebahagiaan anak-anak mereka.Konsep pengobanan diajar kepada kita dalam Al Quran contohnya Kisah Nabi Ibrahim a.s. dan Siti Hajar sebagai ibu bapa serta nabi Ismail a.s. sebagai anak yang patuh dan taat kepada Allah.

Setiap ibu bapa seharusnya gembira bila mendapat rezeki berupa anak. Kegembiraan ini perlu disyukuri dengan menyiapkan diri dan berusaha untuk menjadi ibu bapa yang berjaya mendidik anak supaya taat dan mendapat keredaan Allah . Tugas ini bukan merupakan suatu perkara yang mudah dan ianya memerlukan pengorbana yang tinggi .

Antara pengorbanan yang perlu dilakukan oleh ibubapa ialah sentiasa menimba ilmu pengetahuan keibubapaan tidak kira pada peringkat mana umur anak mereka. Ilmu adalah sangat penting untuk menjamin tarbiah/keberkesanan pendidikan anak-anak dan kesejahtraan keluarga.

Untuk mendalami ilmu pengetahuan memerlukan pengorbanan masa, tenaga dan wang ringgit yang bukan sedikit.

Sejak dari dalam kandungan ibubapa perlu banyak bekorban dengan menjaga akhlak, makan minum dan perlu sentiasa berdoa kepada Allah S.W.T. supaya anak dalam kandungan sihat dan menjadi anak yang solih. Anak dalam kandungan hendaklah dibacakan ayat-ayat suci Al-Quran supaya anak sentiasa mendengar kalimah Allah sejak dari dalam kandungan lagi.

Proses Kelahiran dan penyusuan adalah merupakan pengorbanan yang tidak terhingga oleh seorang ibu. Ibubapa juga perlu/berkewajipan memenuhi keperluan anak-anak dari pelbagai aspek supaya anak-anak dapat membesar dalam keadaan yang sihat samaada dari segi rohani atau jasmani. Ibubapa tidak boleh mengabaikan tanggungjawab dan dalam hal ini Rasulullah S.A.W. Bersabda yang bermaksud ” Seseorang dikatakan telah berbuat dosa apabila mensia-siakan orang-orang yang menjadi tanggungan makan minumnya ( Riwayat Abu Daud ).

Dalam keadaan sekarang selain daripada bapa, terdapat ramai ibu yang juga keluar bekerja . Dalam kesibukan mencari rezeki ibubapa tidak boleh memberi alasan untuk membiarkan/mengabaikan pendidikan agama/kerohanian kepada anak-anak.

Terdapat banyak Institusi-institusi sokonga yang boleh membantu dan ibubapa perlu bijak memilih institusi untuk menghantar anak mereka. Pilihlah Institusi yang menitikberatkan agama terutamanya
solat kerana salah satu cara untuk mendidik anak-anak mengenal Allah ialah dengan melatih mereka mengerjakan solat.

Oleh kerana pentingnya solat, maka nabi Ibrahim a.s. memohon kepada Allah agar dirinya dan keturunannya dijadikan orang yang tetap menegakkan solat seperti firman Allah yang bermaksud
“WAHAI TUHANKU JADIKANLAH AKU
ORANG YANG MENDIRIKAN SOLAT DAN
BEGITU JUGA ANAK CUCUKU, WAHAI
TUHAN KAMI, TERIMALAH DOA KAMI”
(Surah Ibrahim ayat 40)

Begitu juga Luqman, salah satu wasiat kepada anaknya ialah
“HAI ANAKKU , DIRIKALAH SOLAT”
(Surah Luqman ayat 17)

Dengan keadaan ini sepatutnyalah ibu bapa menkjadikan solat sebagai suatu pilihan utama untuk mendidik anak-anak.Tugas ini perlu ada kesinambungan antara institusi pendidikan dan keadaan di rumah.

Selain dari itu anak-anak juga perlu diberi kasih sayang dan penghargaan supaya mereka dapat membesar dalam keadaan yang sihat.

Ibubapa juga perlu sentiasa dilihat oleh anak-anak dalam keadaan akhlak yang mulia kerana anak-anak akan sentiasa mencontohi perlakuan kedua ibubapanya
.
Mengikut pandangan seorang ahli psikologi terkenal iaitu Sigmund Freud, ….apa yang dilalui pada zaman kanak-kanak akan mempengaruhi perkembangan pada peringkat berikutnya. Pengalaman -pengalaman yang berkaitan dengan trauma dan konflik pada masa awal kanak-kanak mempunyai kesan jangka panjang yang akan menyebabkan seseorang itu dikawal secara senyap . Daya ini secara perlahan-perlahan akan mengundang perlakuan-perlakuan yang akan dipamerkan semasa seseorang itu bergaul dalam masyarakat.

Dalam hal ini ibubapa seharusnya tidak mudah marah dan hendaklah gemar memaafkan kekeliruan anak-anak dan ibubapa sepatutnya mempunyai kemahiran komunikasi /kemahiran menolong dan mempunyai pelbagai kemahiran lain yang berkaitan.

Proses mendidik anak-anak mengambil masa yang panjang dan menuntut ibubapa untuk istiqumah dalam apa jua bentuk pengorbanan yang dilakukan di samping terus berdoa untuk kesejahteran anak.

“Wahai Tuhan kami , anugerahkanlah kami dari isteri-isteri dan keturunan kami perkara-perkara yang menyenangkan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertaqwa “Surah Al-Furqan ayat 74”

SEKIAN ,POHON PERBETULKAN JIKA ADA KESILAPAN ……PENULIS MEMOHON MAAF KEPADA SEMUA ANAK-ANAKNYA JIKA TIDAK MEMBERIKAN PENDIDIKAN TERUTAMANYA DARI SEGI KEUGAMAAN SEPERTI YANG SEPATUTNYA KERANA MASA LALYU YANG TIDAK MUNGKIN DAPAT DIAMBIL KEMBALI….p/s.CARILAH ILMU TERUTAMA ILMU KEUGAMAAM SEMUGA MENDAPAT KEBAHAGIAAN DAN KETENANGAN.

SEKIAN (pukul 2.21 pagi)

Advertisements

2 Comments

 1. Hafzan Lazim said,

  January 7, 2009 at 10:57 pm

  SEKIAN (pukul 2.21 pagi).
  Memang darah guru mengalir pekat dalam tubuh anak ayah Kar nih. hehehehehe

 2. hafiz lazim said,

  January 8, 2009 at 10:00 pm

  noted ma


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: