Is Peace Out of Reach? (Read: NO PEACE DEAL)

Watch better quality video here! Thanks CBS 60 minutes for exposing this!

-Noor-

The man behind the scene

Today we are going to have our own version ‘bubur asura’. But the day before, this man has already make a few arrangement for today’s event. He prepared the scoop to mix the porridge. He told me that he has already got one. But he need to prepare another one in case they make two cauldron of the porridge today.

The scoop in the making.. With all his tools

The scoop in the making.. With all his tools

*****
His age is already more than 80 years old. He does not have the proper birth certificate which can indicate his true age. However, by comparing his age to other villagers, which has the certificate and some has already got another certificate, he seem to be quite an old citizen.

When he went to help cutting a cow in the neighborhood earlier in the morning, he was told that a good friend of him had passed away just the day before. If he knows it earlier, he would ask someone to send him to the funeral as he couldn’t go to a long trip as far to the Beris Lalang anymore. He doesn’t have the young age stamina anymore. According to him, including the person all of his 9 best friends had already passed away.

He is the only person who is still alive among them. These 10 person are the one who responsible opening the Beris Lalang, which once was just a jungle full with wild animals. Now, the place is developed with buildings and agricultural growth. But this old generation is already forgotten by the new ones. Hopefully, he will stay strong today and the days to come. Able to taste the porridge that we make today and all Muharrams to come, Insyaallah.

saya suka makan nasi.

Salam. It has been a while since I last wrote something in this blog. There’s a lot going on here but being Naziha, she tends to keep everything to herself. (Read: Naziha perlu belajar untuk berkongsi cerita).  and and sy sedar ramai rupanya baca blog ni. “Eh jiha, comel la ade blog family.” “Err alamak cane tau?” “Alaa tiba2 terjumpa” “Alamak *gelabah*” kawan2 saya yg sy definitely tak penah promote(except for some), kawan abg2 saya, family sy and I hope it stops right there. err ok maybe my brothers would love to make it famous. ok surrender. 

pakcik2 IMSA bernasyeed.

pakcik2 IMSA bernasyeed.

Muktamar 2008, Houston, Texas. Ramai. Ramai org2 yg baru fly. Tahun ni saya jadik ajk madrasah(Read: perkhidmatan kelas2 menjaga kanak2 ketika mak ayah diorg pegi talk). So most of the day, I helped mbak2 with the kids. waah macam2 gaya wa ckp lu. Looking at them, sy terfikir jauhnya masa da berubah. Diorang sorang2 ada psp, nintendo and handset mengalahkan YB. Kita kalau dulu, umur dlm smbilan spuluh thun still main pasir kat blakang rumah (ni permainan terlarang). Very outspoken dgn english yg berkebok2. semua da gaya americans yg very outspoken. Penat den nak kena layan. alaa miss2. 

Islamic Da'wah Center Houston

Islamic Da'wah Center Houston

Ok then post muktamar. kelam kabut. pegi Islamic Da’wah Center, NASA, etc. pengajaran muktamar: banyak. and the most noted thing is that ahli MISG mmg kena belajar to sacrifice. I still remember reading kak ena’s report about muktamar and she said the same thing. now I think that is so true. even if you only can attend two lecture for the whole muktamar, it is ok. Putting others in the first place is not easy but of course it can be done. 

Precious Provisions

Precious Provisions- Fiqh of Food and Clothing.

AlMaghrib, Memphis. Coming back from muktamar on thursday if I’m not mistaken, the next day, we went to memphis. ni masanya sy membalas dendam. hehe. Kelas al maghrib kali ni mmg sy nantikan since mula2 tau lagi. Banyak belajar of course, plus, it is my fav sheykh teaching, Sheykh Yasir Qadhi. Weekend penuh terisi, Alhamdulillah. and abah, you are right. Maaf tak dgr ckp dulu! Nanti kalau ade masa maybe i can share the notes from that class.

Dum dum dum. New sem started. (read: da nak grad). Betol ckp dols, byk bnda nak kena start pikir. Since my life usually full of choices, that most of the time I choose “not-so-right” thing to do, ugh now I dont know. I know nothing. Thinking about tomorrow is so complicated since there’s nothing certain. Fuh. Kelas susah. susah. susah. seriously i never thought that antibody can be so complex. and statistic can be troublesome. signal started to be “err..” because Prof Weiss loves to ask questions. Read ahead girl! 214? suka sbb cikgunya sgt cool. kelas engineering tp cg bawak guitar and main guitar. how guitar related to fundamental stuff in electrical engineering. menarik! Oh kawan makmal saya awesome. yay to me for that. a big YAY!

Ohio State University. Tamrin Spring 09.

Ohio State University. Tamrin Spring 09.

Tamrin, Ohio. Fuh seronok. jumpa kawan2 lagi. blajar lagi. and ohio snow ok. belambak2. Perkara yg sy plg igt ialah syahwah and syubhah. ok kawan2 baca betul2. dlm hati kite ni ade dua penyakit. 1. syahwah. ni bile kite rasa kite bagus, riak, etc. “woh power gak aku bley ckp camnih kat boss”, “wow diorg ni tak igt sirah ke. nabi lahir kat mane pon tak tau.”, “woh rs cam awesome lah plak sbb bley jwb soalan prof tadik, mat saleh sume tatau. aku je tau. wow wow.” haha beware ppl! walaupon bnda ni terlintas sket je, tp heh pahala boley lesapp cam tu jee. Nauzubillah.  2.syubhah. strike bile kita rasa was2, tak sure, etc. “Eh aku ni betol ke? telinga dulu ke muka dulu”, “aiyak rasa mcm sure tp kang bile ckp, salah malu plak”, “eh eh eh da angkat takbir lom ni”. Piaa not gooodd… I think bnda2 camni la jadik punca bile kawan2 boley gaduh, anak2 buah tak puas hati ngn ketua, family bercerai berai. Bila rasa tak selesa ngn org, it would be such a wonderful thing to do if we can take a step back and think, heh macam la aku bagus sgt nak tak puas hati ngn org and maybe there’s something wrong in me that ppl treat me this way. Pointing finger to ppl wont solve any prob. Ok maaf da membebel. 

Ok tu je lah kawan2. bnda2 yg saya boley share. Yg lain2 lain kali. 

Gossip girl. xoxo.

Newly appointed Gossip Girl for the Lazim's. xoxo.

Perihal Meja Belajar.

Meja ko gapo nih??

Tengoklah meja belajar saya. Mungkin sebab tu kot belajar tak pernah habis. Meja tak pernah kemas. Kalau dekat Malaysia ni mesti dah kena sound ko abah. “Nak bui ular bersarang ko?”. Pastu Ma tolong kemaskan. hahahahah. Apa point entry ni saya pon tahu lah.

“Don’t judge the man by his table.”

Hafzan Lazim

Handball @ IPBA

The mini handball games that took place in IPBA this week..

Ayie was not in the picture..

C3 Lakers (?) Standing from the left, Alvin, Justin, Onn, John, Azizi and I. Sitting, Adha, Usher, Apek.. Ayie was not in the picture..

Warming up is essential before playing any game.. One of the team with hawaiian pans.. huhu

Warming up is essential before playing any game.. One of the team with hawaiian pans.. huhu

The

At the group stage.. everyone got a kick out of the game..

The hot semifinal game.. it was raining though..

The hot semifinal.. it was raining though..

In the final game.. and we won.. yataa (I was just the poor sub)..

My Toys

This is a pair of ‘keris gelanggang’ that I have.

Hok Nipih and Hok Teba are showing off their talents.. huuu

I bought one before I fly overseas and the other after I came back. These kerises will hopefully be my toys as well as my pets because I do not have anything to take at the time being.

I am still learning and there are still looots of thing that I don’t know about this area. By having my own pair of keris, hopefully I will be able to learn better. Before this, I need to borrow my Tok Gurus’ keris if I want to learn the movements and all. I believe that the borrowing part need to be minimise because not like before, I can afford to have my own stuff now. Alhamdulillah..

Having at least a keris is a must to every silat practinioner.. It is just like ‘irama dan lagu’. Knowing how to use it is another part. Collecting them might be in different area.. huhuhu

I am looking forword to learning some new cool techniques using my ‘Hok Teba’ and ‘Hok Nipih’. Anyone care to teach? huhuhu

Do your part (3)

Artikel yang sangat berinformasi yang dikarang oleh sepupu saya, Khairy Yazid

Kesan Boikot Produkt Israel dan Sekutu.

Tahukah kita bahawa perniagaan yang menjual barangan Israel dan sekutunya ini banyak beroperasi di negara-negara muslim, memberi pekerjaan dan meningkatkan ekonomi sesebuah negara. Tidak terfikirkah kita bahawa usaha boikot tersebut akan merugikan diri dan negara kita itu sendiri?

Benar, banyak dari syarikat perniagaan yang tersenarai menjalankan operasi atau perniagaan mereka di negara-negara Islam, justeru mereka memberi pekerjaan kepada masyarakat Islam dan membantu ekonomi negara Islam. Tetapi kita seharusnya belajar dari peristiwa-peristiwa pembangunan ekonomi dunia, di mana keruntuhan sesebuah entiti perniagaan selalunya membuka peluang kepada entiti yang lain. Kita seharusnya mengambil situasi ini sebagai peluang untuk membina ekonomi sendiri, bukan sebagai kehilangan punca ekonomi.

Sebagai contoh, Coca-Cola yang sekian lama mendominasi pasaran Asia Tengah telah mengalami kemerosotan jualan sehingga 60% akibat boikot. Kemerosotan ini telah membuka peluang kepada produk alternatif milik perniagaan Muslim dari Iran, ZamZam Cola. ZamZam Cola sehinggakan tidak dapat menampung permintaan bagi memenuhi kekosongan pasaran Coca-Cola. Malahan, mereka berjaya menjual sebayak 4milion tin minuman dalam minggu pertama, suatu yang tidak sekali-kali dijangka. Sekarang? ZamZam Cola meluaskan perniagaan dengan membuka kilang-kilang di negara Teluk, sekaligus memberi peluang pekerjaan yang jauh lebih menyeluruh kepada masyarakat. Dan buat pertama kalinya sebuah negara dari Eropah, iaitu Denmark, mula mengimpot ZamZam Cola.

Senario sama berlaku di Mesir pada tahun 2001, di mana penutupan syarikat Sainsbury telah berjaya meningkatkan perniagaan milik tempatan yang tidak mungkin mampu bertahan dengan dominasi pasaran syarikat-syarikat besar dari luar.

Buat kita di Malaysia, apakah salahnya kita meninggalkan ayam goreng McDonald’s dan seterusnya mencuba produk alternatif, contohnya Radix Fried Chicken atau mana-mana restoran Mamak Muslim berdekatan. Tidak rugi kita meninggalkan minuman Coca-Cola dengan memilih alternatif produk tempatan yang diusahakan oleh orang Islam. Apakah salahnya kita beralih daripada mengunjungi Pasaraya Tesco kepada Pasaraya Maidin?

Lihat kepada salah satu syarikat yang mengalami kesan teruk akibat boikot – McDonald’s. McDonald’s merupakan “rakan korporat utama” kepada Jewish United Fund (JUF.) JUF menggelarkan diri mereka sebagai “bekerja untuk mengukuh ketenteraan Amerika, sokongan ekonomi dan diplomatik kepada Israel; memerhati dan sekiranya perlu, memberi respon kepada laporan media berkenaan Israel.” Pengerusi dan Ketua Eksekutif McDonald’s adalah Jack M Greeberg, yang juga merupakan Pengarah Kehormat American-Israel Chamber of Commerce and Industry.

Dalam bulan Oktober 2002, McDonald’s menutup operasi mereka di Asia Tengah kerana kerugian akibat kesan secara langsung daripada usaha boikot. Di Jordan, 2 daripada 6 francais McDonald’s terpaksa ditutup kerana tidak mendapat sambutan. Di Mesir, McDonald’s terpaksa menukar jenama mereka kepada Manfoods sebagai usaha untuk mengelirukan pelanggan. Usaha menukar jenama itu tidak berjaya, dan pihak berkuasa Mesir terpaksa diarahkan mengawal pintu-pintu masuk ke restoran McDonald’s akibat tindakan masyarakat yang membaling batu ke arah restoran berkenaan. Sejumlah 175 restoran mungkin ditutup, dengan membawa kerugian sebayak USD350juta.

Sekiranya syarikat gergasi seperti McDonald’s boleh menerima kesan dan tekanan akibat boikot, sudah tentu syarikat-syarikat yang lebih kecil, yang menyokong Israel, akan membuka mata dan berhati-hati dengan usaha boikot ini.

Dalam kes memboikot Amazon.com, perniagaan yang menjual buku dan produk berkaitan melalui internet tersebut telah menghentikan kerjasama mereka dengan Jerusalem Post pada bulan November 2002. Jerusalem Post telah menyumbang sebahagian daripada keuntungan hasil kerjasama dengan Amazon.com kepada tentera Israel yang pulang dari tugasan mereka di daerah Palestin. I

Iklan-iklan Amazon.com yang berbunyi “Buy Amazon.com & Support Israel” dipaparkan dalam hampir setiap mukasurat Jerusalem Post. Amazon akhirnya dikatakan memberhentikan kerjasama tersebut akibat desakan pelanggan yang prihatin.

Beberapa syarikat yang sedih dengan apa yang dilakukan oleh rejim Israel terhadap Palestin, membuat keputusan untuk turut bersama memboikot Israel. Pada bulan May 2002, Texas Automotive Export, iaitu sebuah syarikat di US yang mengekspot peralatan kereta telah memutuskan untuk tidak meneruskan perniagaan dengan Israel.

Kejayaan dan sambutan boikot memang membimbangkan US dan Israel, sehinggakan US mengancam untuk mengenakan denda terhadap syarikat yang terlibat dengan boikot ini. Jabatan Perdagangan US telah mengenakan lebih dari USD 26milion denda tidak lagi mengeluarkan lesen ekspot kepada syarikat yang terlibat. Oleh itu, fikir-fikir dan renung-renungkanlah…

Do your part (2)

Jew

Orthodox Jew against Zionist Massacre.

Do Israel have their oil resources?
Do they buy the oil from another country to fulfill their daily oil consumption?
Which countries did sell their oil to Israel?
Does USA supply the crude oil to the Zionist?
Do the Arabs countries do supply the black gold to them?
How can USA supply the oil because they are second biggest oil importer?
Did USA import oil from other country and then export it to Israel?
Which country did export their oil to USA?

At the end of the day, it is all about money. Forget about Judaism, Islam and humanity. Of all things, money is the only thing that people really give a damn. Money is people’s God. They don’t really care about their own brothers.

It is “ok” for the Zionist to kill Muslim because it is the Zionist nature. But it is not acceptable for the Muslim to kill their own blood, which is Muslim.

“Ummatku, jika diberikan dua gunung emas kepadanya nescaya ia akan hendakkan yang ketiga”
Hadis Rasulullah S.A.W Riwayat ???

*********************************************************
1. An orthodox jewish against Israel.

2. An orthodox jewish Rabbi against Israel.

Rear seat belt campaign

KL, 3rd January- The rear seat belt campaign that was launced in Abe Hapih’s car was close to success but the first Hail spoil it because of an unintended reason.

At first this boy only said ‘tat… (it is tight)’. He tried to move his body away from the seat belt, but he failed to so.. His Ayah su and uncle manage to make the seat belt tighter (but not too tight) to prevent him getting away.

After a while, he cried as his attempt failed. Nobody cared though. He tried to squeeze his body up and down but failed as well.

The boy cried harder. According to his mother, he will vomit if he cries loud in a long period of time. The boy nearly vomit, thus the plastic bag was the first aid in the moving car. Because of mercy, we take the seat belt away from him. huhuhu.. free he went, no more tears or puke.. Maybe his Ayah Su can try to tie him again if he come down to KL.

The RM300 ticket is nothing compared to injury or death in an accident. Wear seatbelt where ever you sit. huhuhu

Quote of the day

We touch the future,

We teach..

In one of the talk that we had in the orientation week in IPBA, I had come across one fascinating fact that made me feel energetic but at the same time feel guilty.

In the talk, a lecturer share the experience that he had when he studied oversea. To make it short, he went to Palestine and saw how the Israel children were raised and educated. Every morning before the class starts, the children would gather and one of the activities in the assembly was to read their oath. Some of the content of the oath were ‘the tastiest drinks is the blood of Muslims, the tastiest food is the meat of the Arabs, and their belonging is between the river of Nile and Fura’ (basically all of the Arabs’ land)’. That is how the Israelis brainwash their citizens. Create the never exist myth into a reality.

What about us?

We teach our children all the artists’ name since they were small but do we teach them at least the 99 names of Allah? We know the gossips about people around us.  We are too busy talking about others but we lost track about who we really are. Polytheism happens everywhere although we claim that we are the believer of the Muhammad’s faith. We blame everyone for what happen in our daily life, especially for what happens in Gaza. But what have we done? Pointing finger at others will only result other four fingers pointing back to us.

I feel energetic because I will be one of the heroes educators who can touch the future, but at the same time feel guilty because am I the right person, taking the responsible? Huhuhu.

Thats all for now. Actually I want to put just the quotation but my fingers won’t stop typing things. huhuhu.. Is there any link between the quote and the bark? as well as the song? Hmmm..

No more Ayam Bapak

When I contacted my mother this evening, I’ve got one sad news. Abe Je’s Vespa ‘Ayam Bapak’ was stolen probably early in the morning today. The Vespa had been staying in the garage at home for years, nobody bothered about it since it is not functioning anymore, but today, its gone.

The thieve(s) must have been putting a lot of effort to pull the jammed vespa and take it away from us. Perhaps the vespa is now being repaired in a workshop somewhere. Hopefully it will be modified to make it fully function like a new one. Good for them and hopefully to the vespa as well. Let’s pray that the vespa will be taken care and not being cruelly dumped in a river. huhuhu

There are reasons for everything that happened and hopefully we can accept the lost. We can plan, but God is the greatest planner.

pendidikan anak- ilmu keibubapaan

Pada kebiasaannya ibu bapa akan sanggup bekorban demi kebahagiaan anak-anak mereka.Konsep pengobanan diajar kepada kita dalam Al Quran contohnya Kisah Nabi Ibrahim a.s. dan Siti Hajar sebagai ibu bapa serta nabi Ismail a.s. sebagai anak yang patuh dan taat kepada Allah.

Setiap ibu bapa seharusnya gembira bila mendapat rezeki berupa anak. Kegembiraan ini perlu disyukuri dengan menyiapkan diri dan berusaha untuk menjadi ibu bapa yang berjaya mendidik anak supaya taat dan mendapat keredaan Allah . Tugas ini bukan merupakan suatu perkara yang mudah dan ianya memerlukan pengorbana yang tinggi .

Antara pengorbanan yang perlu dilakukan oleh ibubapa ialah sentiasa menimba ilmu pengetahuan keibubapaan tidak kira pada peringkat mana umur anak mereka. Ilmu adalah sangat penting untuk menjamin tarbiah/keberkesanan pendidikan anak-anak dan kesejahtraan keluarga.

Untuk mendalami ilmu pengetahuan memerlukan pengorbanan masa, tenaga dan wang ringgit yang bukan sedikit.

Sejak dari dalam kandungan ibubapa perlu banyak bekorban dengan menjaga akhlak, makan minum dan perlu sentiasa berdoa kepada Allah S.W.T. supaya anak dalam kandungan sihat dan menjadi anak yang solih. Anak dalam kandungan hendaklah dibacakan ayat-ayat suci Al-Quran supaya anak sentiasa mendengar kalimah Allah sejak dari dalam kandungan lagi.

Proses Kelahiran dan penyusuan adalah merupakan pengorbanan yang tidak terhingga oleh seorang ibu. Ibubapa juga perlu/berkewajipan memenuhi keperluan anak-anak dari pelbagai aspek supaya anak-anak dapat membesar dalam keadaan yang sihat samaada dari segi rohani atau jasmani. Ibubapa tidak boleh mengabaikan tanggungjawab dan dalam hal ini Rasulullah S.A.W. Bersabda yang bermaksud ” Seseorang dikatakan telah berbuat dosa apabila mensia-siakan orang-orang yang menjadi tanggungan makan minumnya ( Riwayat Abu Daud ).

Dalam keadaan sekarang selain daripada bapa, terdapat ramai ibu yang juga keluar bekerja . Dalam kesibukan mencari rezeki ibubapa tidak boleh memberi alasan untuk membiarkan/mengabaikan pendidikan agama/kerohanian kepada anak-anak.

Terdapat banyak Institusi-institusi sokonga yang boleh membantu dan ibubapa perlu bijak memilih institusi untuk menghantar anak mereka. Pilihlah Institusi yang menitikberatkan agama terutamanya
solat kerana salah satu cara untuk mendidik anak-anak mengenal Allah ialah dengan melatih mereka mengerjakan solat.

Oleh kerana pentingnya solat, maka nabi Ibrahim a.s. memohon kepada Allah agar dirinya dan keturunannya dijadikan orang yang tetap menegakkan solat seperti firman Allah yang bermaksud
“WAHAI TUHANKU JADIKANLAH AKU
ORANG YANG MENDIRIKAN SOLAT DAN
BEGITU JUGA ANAK CUCUKU, WAHAI
TUHAN KAMI, TERIMALAH DOA KAMI”
(Surah Ibrahim ayat 40)

Begitu juga Luqman, salah satu wasiat kepada anaknya ialah
“HAI ANAKKU , DIRIKALAH SOLAT”
(Surah Luqman ayat 17)

Dengan keadaan ini sepatutnyalah ibu bapa menkjadikan solat sebagai suatu pilihan utama untuk mendidik anak-anak.Tugas ini perlu ada kesinambungan antara institusi pendidikan dan keadaan di rumah.

Selain dari itu anak-anak juga perlu diberi kasih sayang dan penghargaan supaya mereka dapat membesar dalam keadaan yang sihat.

Ibubapa juga perlu sentiasa dilihat oleh anak-anak dalam keadaan akhlak yang mulia kerana anak-anak akan sentiasa mencontohi perlakuan kedua ibubapanya
.
Mengikut pandangan seorang ahli psikologi terkenal iaitu Sigmund Freud, ….apa yang dilalui pada zaman kanak-kanak akan mempengaruhi perkembangan pada peringkat berikutnya. Pengalaman -pengalaman yang berkaitan dengan trauma dan konflik pada masa awal kanak-kanak mempunyai kesan jangka panjang yang akan menyebabkan seseorang itu dikawal secara senyap . Daya ini secara perlahan-perlahan akan mengundang perlakuan-perlakuan yang akan dipamerkan semasa seseorang itu bergaul dalam masyarakat.

Dalam hal ini ibubapa seharusnya tidak mudah marah dan hendaklah gemar memaafkan kekeliruan anak-anak dan ibubapa sepatutnya mempunyai kemahiran komunikasi /kemahiran menolong dan mempunyai pelbagai kemahiran lain yang berkaitan.

Proses mendidik anak-anak mengambil masa yang panjang dan menuntut ibubapa untuk istiqumah dalam apa jua bentuk pengorbanan yang dilakukan di samping terus berdoa untuk kesejahteran anak.

“Wahai Tuhan kami , anugerahkanlah kami dari isteri-isteri dan keturunan kami perkara-perkara yang menyenangkan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertaqwa “Surah Al-Furqan ayat 74”

SEKIAN ,POHON PERBETULKAN JIKA ADA KESILAPAN ……PENULIS MEMOHON MAAF KEPADA SEMUA ANAK-ANAKNYA JIKA TIDAK MEMBERIKAN PENDIDIKAN TERUTAMANYA DARI SEGI KEUGAMAAN SEPERTI YANG SEPATUTNYA KERANA MASA LALYU YANG TIDAK MUNGKIN DAPAT DIAMBIL KEMBALI….p/s.CARILAH ILMU TERUTAMA ILMU KEUGAMAAM SEMUGA MENDAPAT KEBAHAGIAAN DAN KETENANGAN.

SEKIAN (pukul 2.21 pagi)

Kak Atie’s Birthday

Today is Kak Atie’s birthday. We went for our dinner at one of the restaurants in Pantai Dalam. The Ayam Golek and Nasi Lemak was marvelous. Thanks to Kak Atie and Abe Hapih for the meal. huhuhu

Meanwhile the two Hails had their own affair. The first Hail is struggling with his passionate with car toys. He will say ‘Nak Cici (the car).. Nak cici laaa!!’ again and again until he gets what he wants, but in this case he didn’t get the toys that he wants. Kak Atie managed to comfort him by saying that they will buy the toy elsewhere. ‘Cik, nk cici ning tu… (Makcik nak kreta kuning satu)..’ Afiq tried to repeat what Kak Atie said a few times and  at the same time waving his one ringgit notes.. huhuhu

As for Arif, he has just gone for his regular medical check out. He has got one injection on his tight. His body temperature kept on changing from time to time, perhaps trying to adapt the medicine that was injected. Because of his special decease, he need to be checked carefully by doctors and nurses in every meeting, which would take approximately at least two hours. Besides, he has got sore on his skin maybe affected by some fungus (?). Luckily Arif is a tough boy, still able to smile and laugh although only God knows what he has faced and will be facing in the future. Maybe I will talk a little bit about his decease in the future.

To Kak Atie, happy birtday!! Tresure the diamonds that you have. May God bless you and the whole family.. Amin..

Do your part.

This may the least thing we can do. BOYCOTT ISRAEL!!! May Allah bless you.

Photobucket

For details on how each of these companies support Israel.
www.inminds.co.uk
www.muslimconsumer.org.my

“Each riyal, dirham …etc. used to buy their goods eventually becomes bullets to be fired at the hearts of brothers and children in Palestine. For this reason, it is an obligation not to help them (the enemies of Islam) by buying their goods. To buy their goods is to support tyranny, oppression and aggression.”
Sheikh Yusuf Al Qaradawi

Anda bagaimana?

**********************************************
“And we decreed for the Children of Israel in the Scripture, that indeed you would do mischief on the earth twice and you will become tyrants and extremely arrogant!” (17:4)

“Dan telah Kami tetapkan terhadap Bani Israil dalam Kitab itu: “Sesungguhnya kamu akan membuat kerusakan di muka bumi ini dua kali dan pasti kamu akan menyombongkan diri dengan kesombongan yang besar.” Al Israa’ ayat 4.

********************************************

NASIHAT LUQMAN AL-HYAKIM

TERDAPAT BEBERAPA NASIHAT ANTARANYA IALAH
1.Hai anakku , sesungguhnya dunia ini bagaikanlautan yang dalam dan banyak manusia yang karam di dalamnya. Bila engkau ingin selamat , agar jangan karam, layarilah lautan itu dengan sampan yang bernama takwa, isinya ialahn iman dan layarnya dan layarnya ialah tawakkal kepada allah.
pertama kali mencuba tulis blog