al-maghrib @ Itasca, IL

Saya sgt suka join kelas al-maghrib. sbbnya saya akan belajar dgn banyak sekali spnjang hari minggu itu. Kali ini saya belajar hadith 40 dri Imam Nawawi. Oleh kerana kelas ini hanyalah satu weekend, jadi kami hanya sempat belajar beberapa hadith sahaja. Kami bertolak dri Vandy agak lmbat kerana ada kawan yg kelasnya petang. 4 kereta yg dua kereta budak2 lelaki dan 2 kereta budak2 perempuan. Road trip sgt best, as always. and minyak juga agak mahal sekarang. Di US ni harga minyak tidak diselaraskan. Jadi sepanjang lebuhraya sy tgk harga dari semurah 3.5+ hinggalah 4.5+. Rangenya agak besar.

ok jadinya kami smpai di itasca dlm pukul 5 pg. tido ala kadar di bilik hotel yg disumbat 8 org, dlm kol 10 bertolak ke westin hotel tmpat kelas al maghrib dianjurkan. kelas kali ini diajar oleh dua org instructor. Imam Shuhaib Webb dan Syeikh Yasir Qadhi. Sabtunya Imam Suhaib Webb. Dia pilih hadith2 dri separuh pertama koleksi hadith Imam Nawawi. Oh oh Imam Suhaib ni pandai cakap melayuuu. sgt istimewa ok. sbbnya dia kawin ngn org melayu somewhere in Kg Kerinchi. Kelakar yet full of wisdom. Dia dr Oklahoma, sambung study kat Al- Azhar after found the truth in Islam. Hebat lah. Yasir Qadhi pon tak kurang. macam biasalah cakap petah cam pidato2 tp baling lah soalan ape pon, lancar je jwb.

Istimewanya Al-Maghrib, halfway through de akan ada satu session for sisters with the instructor. semua brothers diarahkan keluar. So sisters bebas nak tanya apa2 pon dkt syeikh2 ni. Suke2.

Malam sabtu, kami pegi jalan2 kat bndar chicago tp malangnya tak bley berhenti amek2 gambar sbb tak dpt cari tempat untuk parking kereta. Oh wow kami juga discover bnda yg sangat awesome dgn kereta yg kami sewa! kami cam main la tekan2 butang yg ada kat kereta utk tahu ape yg dia actually buat. Eventually tekan butang yg ada kat mirror and tiba2 radio senyap. Semua da cuak. And dengar ringing dri radio. macam call org. Kami saling berpandangan and Nik selaku driver bertauliah cepat2 tekan butang tu balik. and radio kembali berkumandang. fuh lega. kring2 dia bunyi lagi. alamak. “Hi is everything alright there?” “oh yeah, we’re sorry. everything is fine”. Fuh gile canggih kereta nih. Ada butang mintak2 tolong. Haha. Kami akhirnya amek keputusan mencari kedai makan Penang utk menjamu selera. kenyang bangat makan cendol and malaysian food!

Byk bnda yg dpt dr kelas ni. Tapi ape yg saya nak kongsi satu cerita yg diceritakan syeikh Yaser Qadhi.

There were two men yg hidup zaman dolu2 la. Sorang ni yg righteous and baik gile la and sorang ni sinner yg melampau2. So everytime the righteous man meet the sinner, he will always gives him advice. Stop doing your sin blablabla. So one day, when the sinner met the righteous, he asked,” arent you tired advising me? blablabla ( de cam marah la org alim tuh ). At one point, the righteous man was so angry that he said “Allah will never forgive you for your sins.” TUUUUUUUT. sungguh berbisa ayat tu. sbb at that point also Allah said who do you think you are to say that? Having doubt in Allah’s mercy? All the man’s good deeds vanished. just like that. sbbnye dlm hati de ada secebis arrogance. he feels that he is better than the sinner. fuh kesimpulan jagalah lidah anda before it’s too late.

The best part, dpt makan kfc HALAL. Chicago oh Chicago. I love you.

p/s: Tahniah Kak Atie and Abe Apih!

Enjoying summer,

Noor.

11 Comments

  1. ajik said,

    July 23, 2008 at 10:28 pm

    Tahniah! MA PUN NAK GI JUGA……..

  2. Noor said,

    July 24, 2008 at 6:46 am

    haha ni tahniah bakpow pulok. maa marilah nanti kito g California. haha kumpul duit luuh.

  3. sho3kay said,

    July 24, 2008 at 6:55 am

    fuh jiha

  4. sho3kay said,

    July 24, 2008 at 6:58 am

    hai ma.hihih.ma kump0l duit banyak2.n00r ni asek sebut nk bawak ma gi calif0rnia.tapi ma smpai sana ma kene suh abah tutup mata.hahahha.ajik p0n skali…hai makcik saye syikin.hahah..interframe je..saye gi gak almaghrib.best2.n00r ni bagus macik.sejuk perut macik ngandung ke di0.
    bukan stkt ckp 0rg putih..arab die p0n keb0k2.tahniah macik!hihih

  5. Noor said,

    July 24, 2008 at 7:10 am

    oi syikinnnnn. slumber je. haih maa jangan dgr syikin ni. syikin ni nakal sket. haha. i love u syikin. hihi.

  6. sho3kay said,

    July 24, 2008 at 7:10 am

    sel0k s0km0 mu ni n00r

  7. Hafiz Lazim said,

    July 24, 2008 at 2:44 pm

    Al-Sheikh tu tak dok sebut namo abe ko?

  8. Hafzan Lazim said,

    July 24, 2008 at 8:26 pm

    Jangok Mok Teh!!!

  9. paih said,

    July 28, 2008 at 7:57 pm

    enjoying summer too.. huhuhu

  10. lyanna said,

    September 2, 2008 at 10:07 pm

    naziha~tanpa disangka2 kamoo mempunyai blog
    salam ramadhan~
    lame x dengar kaba..
    senyak senyek g2 dih…
    ho laa..ore duk us laa ke..
    mano laa kelih ko kito i

    hehehhe..
    jumpe lai~

  11. zairaza said,

    September 3, 2008 at 2:36 am

    ramadhan kareem!

    owosss manow bley jupow blog merata2 neh.
    adoi. ni blog abe2 laa. oghe menumpang jah.
    hihi


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: