nama die…

Nama adalah cerminan harapan Orang tua. Setiap Muslim dianjurkan untuk memberi nama anaknya dengan nama yang Islamik yang baik, indah dan mengandung makna yang mulia.

 

Seorang Anak berhak memperoleh nama yang baik. Seorang sahabat datang kepada Rasulullah saw dengan mengandeng anaknya, lalu dia bertanya : “Ya, Rasulullah, apa hak anakku ini atasku ?…,Rasulullah menjawab, Membaguskan namanya, memperbaiki adabnya (sopan santun) dan menempatkannya pada kedudukan (posisi) yang baik (fisik dan spiritual)” (H.R. Aththusi).

 

Adakah kaitan nama dengan sifat orangnya ? , pertanyaan yang sulit dijawab dan dibuktikan secara ilmiah dan kenyataan. Ada kalanya seseorang yang bernama Muhammad Shaleh ternyata adalah seorang penjahat ulung, atau sebaliknya. Al Imam Ibnu Qoyyim Aljauziyah berpendapat bahwa antara nama dengan sifat orangnya ada kaitan dalam makna dan hikmah. Setidaknya nama dapat menimbulkan sugesti (pengaruh yang dapat mengerakkan hati) dan sifat optimisme (memberi harapan yang baik).

 

Ketika Rasulullah saw bertemu dengan ketua tim perunding dalam perjanjian damai Hudaibiyah (Sulhul Hudaibiyyah), Suhail (yang berarti mudah), maka Rasulullah merasa optimis bahwa persetujuan itu akan tercapai.

 

 

Then, anyone…help me whit this matter….

 

I want to give my son/daughter a Muslim name, and easy to pronounce in usa?

I want to give her a nice name, I can’t figure out the name
I need a Muslim name, for my unborn baby boy/girl
I can’t find anything good
tell me what sounds nice and easy to pronounce in school..

 

 

Hafiz Lazim

39 Comments

  1. Hafzan Lazim said,

    June 6, 2008 at 10:52 am

    Vote for

    1. Hafzan
    2. Aisyah
    3. Zahara
    4. Ana Mariam

  2. ajik said,

    June 6, 2008 at 1:28 pm

    well:0
    i choose:
    1. siti aisyah

    just say no to ana maryam

  3. paih said,

    June 6, 2008 at 2:38 pm

    anything will do…

    but better if you can consult an ulama’ to give the name after the birth of the baby. The ulama’ will give the name that best suit her. If you give the name based on what you/others like, it may not best describe her. For instance, if her personality is white in colour and you give her the purple name, she might not really like it and it may not suitable for her…

    that’s just my thought.. huhuhu..

  4. hafiz lazim said,

    June 9, 2008 at 10:30 am

    ana meriam tak leh ko?
    mek nor?mana cadangan anda
    tarikh tutup adalah pada july 08

  5. paih said,

    June 9, 2008 at 10:43 am

    i’ve got a list of interesting names.. http://www.4shared.com/file/33536621/9d270512/Nama-nama_Islam.html?s=1

  6. paih said,

    June 9, 2008 at 10:46 am

    ana maryam maksudnya.. saya (ana) ialah seorang yang tinggi (maryam).. ana tu xyah kot.. huhuhu

  7. hafiz lazim said,

    June 10, 2008 at 6:41 am

    Zaraa Abyan

  8. hafiz lazim said,

    June 10, 2008 at 7:03 am

    Maisaraa Abyan Mohd Hafiz

  9. hafiz lazim said,

    June 10, 2008 at 7:14 am

    Madeeha Abyan Mohd Hafiz
    Madeeha – praiseworthy
    Abyan – yang nyata dan jelas

  10. hafiz lazim said,

    June 10, 2008 at 7:24 am

    Aisha Madeeha Mohd Hafiz

  11. hafiz lazim said,

    June 10, 2008 at 7:27 am

    Maisara Abyan Mohd Hafiz

  12. zairaza said,

    June 10, 2008 at 7:45 am

    wOwowOO. banyoknyo nama. emmmmmm Aisha Madeeha cam sukee. Maisara Abyan cam x suke sgt. ngehehe. I vote for Aisha Madeeha. Abyan cam uncommon. sian nanti anak sdaro sy org tanya nama dua kali.

    ok vote for Aisha Madeeha kwn2. =)

  13. hafiz lazim said,

    June 10, 2008 at 8:34 am

    my wiife lagi prefer the Maisara

    Aisha Maisara?

  14. yellow said,

    June 10, 2008 at 9:11 am

    nak masak ape mlm ni?
    bosan lah….tak de idea….
    en. hafiz nak makan mee goen basah tak?
    letak seapod
    kasi pedas sikit…
    mlm ni ade sanderella….
    mlm ni ade bola kan? ha boleh la makan mee kalau tak abis…jimat2..petrol dah naik….tak payah beli mee goen kt mamak dah…

    hahaha comment terkeluar tajuk…maaf ye sedara sedari….

  15. Hafzan Lazim said,

    June 10, 2008 at 9:19 am

    Kalu Mek No masuk campur, rosak habis plan abe. Haihh gapo tok kena laa Mek No ni…

    Abyan takyoh lah. Abyan dekat2 Aryan. Aryan=bangsa asal germany. Abyan dekat ayran. Ayran= susu masam ore turki ngan arab minum.

    Aisha Maisara dengan Aisha Madeeha dekat dekat doh tu. Tp saya lagi suka Aisha Maisara. macam masuk gitu. Supo tajuk lagu gitu. hahaha

  16. Hafzan Lazim said,

    June 10, 2008 at 9:21 am

    Vote for Aisha Maisara!!!!!!!

    tp kalu buleh masuk hafzan sipi2 lagi kemah. hehehehe.

  17. Hafzan Lazim said,

    June 10, 2008 at 9:23 am

    hi Kak Atie!!!

  18. yellow said,

    June 10, 2008 at 9:29 am

    ha ha…
    maisara..
    swit like a…

  19. yellow said,

    June 10, 2008 at 9:29 am

    hafzan….
    biler kita nak makan lala swit sour lagi hah???
    ngan telo ikan goen….
    argh!!!!
    lapo la…..

  20. yellow said,

    June 10, 2008 at 9:36 am

    memang abyan tu bunyi pelik sikit…
    abe apih suke sgt kalau anak die nama pelik…
    haih pelik2….

    takpe2….kwn2 seperjuangan semua mari kite vote for aisha maisara….
    tinggal abe apih ngan mek nor je vote abyan dieorg tu…..

    oit korang seme ni mcm kompom je pompuan….scan tak tahu lagi la…
    ape daaaa…..

  21. Hafzan Lazim said,

    June 10, 2008 at 9:37 am

    Saya kat office ni Kak Atie. Belum makan sarapan belum makan lunch lg hr ni.Jangan sebut-sebut pasal makan. nnt saya makan monitor ni tak pasal-pasal kena buang kije.

    Lala kat Aite buat tu, masih segar dlm ingatan!!!!!!! telor ikan goreng, uuuuuuu!!!!!!!!

  22. hafiz lazim said,

    June 10, 2008 at 9:37 am

    hoh…maisara sudah ada keroni…so sekarang suda

    Aisha Maisara – Peje n Pn Maziati
    Aisha Madeeha – SAya ngan Mek Nor

    Kalu jatam hok terbit guanow wei???

  23. Hafzan Lazim said,

    June 10, 2008 at 9:42 am

    Jatam Hail Adif laa…. nama set-set dunia baru saje. Hail Hafzan ok jugok. jange Hail Naziha sudoh lah. hahahahah

  24. hafiz lazim said,

    June 10, 2008 at 9:44 am

    haha…adif…memey memenuhi ciri²…

  25. yellow said,

    June 10, 2008 at 9:52 am

    haidar tak de maksud ke hah?
    hussain mentibang ke pulak…
    asyik2 dunia baru…

  26. hafiz lazim said,

    June 10, 2008 at 9:55 am

    hail suda trademark

  27. Hafzan Lazim said,

    June 10, 2008 at 9:57 am

    hussain mentibang?? pastu simpan misai macam A. Galak. Meme kemah lah anak saudara. Lelaki melayu terakhir mollek.

    Drp Hussian mentibang baik Mattusin Bowi.

  28. yellow said,

    June 10, 2008 at 10:03 am

    ha….hafzan….awak tak tahu betapa bagus hussain mentibang ni…
    very low profile….tau2 anak raja inderapura yg berdagu panjang….
    ala2 bln sabit gitu!!!!

    owh!!!! bakal raja anakku nanti…..hehehe….

    *tgk tak sanderella? tak tgk la tu!!! tak tgk tak payah ckp byk…..
    hehehe….tgk dulu….DUNIA BARU korang dah diganti dgn hussain mentibang

  29. Hafzan Lazim said,

    June 10, 2008 at 10:31 am

    Hahahah. Sori lah Kak Atie. Tak update mana skrg drama-drama nih. tgok drama yang Baizura Kahar berlakon je. hahahahha. Senderella ada Baizua kahar tak? kalu ada balik ni terus DL.

    Bakal Raja?? ayah ngan mak bukan raja, nak jadi raja macam mana. hahahahha.

    Bubuh la Hussain Mentibang. Suke aja saya. Ada berani??

  30. Hafzan Lazim said,

    June 10, 2008 at 10:34 am

    Jadi CHAT ROOM pulok blog ni. Mengamuk tuan dia nnt. Buleh sakit nnt kita sumo. Dia nak belajar panah pulak tu. Tak pasal2 kena panah dr jauh. hahahha

  31. zairaza said,

    June 10, 2008 at 7:28 pm

    haha letih baca comment. chat kat ym la weeyh. dop pong wat conference. sindarella jadik gapow doh kak atie?? baru teringat bila baca comment saknih. nop tgk gok ah.

    btw buh nama aisha naziha best gok. hahahhaa.

  32. yellow said,

    June 11, 2008 at 2:40 am

    wey…dah la….marah paih pas ni…..sudah2!!! pegi chat kt ym je..

    utk nor: zoela dah jadi cun giler babas….. haidar plak terpikat kt die…. si hussain jadi raja dagu pjg penyelamat dunia… si gedik tu…dah bankrup..kete dah kene tarik…

    utk faiz: jgn marah @ panah kak t….bukan saya yg bersalah…bdk2 ni yg mempergunakn blog awk…hahaha panah mereka. bukan saya… btw..muka awak sama ngan tengku haidar…encem gitu….sebijik!!! abe apih tak caya…tapi semlm..baru die kata..haah la..mcm muka paih!!! hahaha

  33. paih said,

    June 11, 2008 at 5:12 am

    I’ve accidentally watched the latest series yesterday, in my friend’s room. The series has a lot of fans over here too, excluding me. They watch them in tv3 websites. BTW the tengku is not like me at all, never. huhuhu

  34. zairaza said,

    June 11, 2008 at 7:12 am

    haha. mmg ar tak sama ngn awk abe paih. tengku haidar tu lagi ensem lahh.😀

  35. yellow said,

    June 11, 2008 at 9:09 am

    eleh…malu la tu

  36. ajik said,

    June 11, 2008 at 9:43 am

    nuraisyah lagi smart
    ataupun siti nuraisyah lagu mana

  37. ajik said,

    June 11, 2008 at 9:48 am

    pakat sokong nama yang ajiq cadangkan
    sebabnya faham faham sendirila ka guano
    jangan dok sebut nama yang bunyi moden sangat sebabnya bunyi pelik nanti atok atok pahang dan atok atok kel nak sebut pun susah kerana orang tuaaaaa
    \

  38. hafiz lazim said,

    June 11, 2008 at 10:09 am

    aisha – saya nok
    maisara – ati nok

    so jadi la aisha maisara

    maksud pong comey key?

  39. paih said,

    June 12, 2008 at 8:17 am

    why not aishah maisarah? instead of aisha maisara.. h or ‘ta’ indicate she is female.. but need to consult an ulama’.. can ask abe yu.. huhuhu


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: